donderdag 20 juli 2017

Jolanda in Spanje!

Jolanda geboren in Rotterdam en getogen in Krimpen a/d IJssel, was 21 jaar toen ze naar Parijs vertrok voor een danscarrière bij het bekende Moulin Rouge. Ze logeerde in het appartement van een vriendin op 5 hoog. Na de eerste dag repetities werd ze s nachts gewekt door een hevige brand. Er was geen ontkomen meer aan en ze moest uit het raam springen. Ze raakte ernstig gewond; haar rug en pols waren gebroken.

Na een jaar lang revalideren in het Ziekenhuis Dijkzicht kon ze terecht bij een Internationaal gezelschap genaamd de Superstar Show. In ongeveer 5 jaar reisde ze de hele wereld af; Japan, Taiwan, Sicilie, Jordanie, Finland en in Amsterdam - als thuishaven – trad zij regelmatig op in de kleine nachtclub Blue Note, waar Pia Beck in die tijd ook regelmatig optrad.
 

Daarna kwam ze in de Willem Ruys show samen met Penny de Jager. Toen Willem overleed ging ze werken in het oude Lido bij het showballet. Ze ontmoette daar een neef van Toni Boltini, een circusman in hart en nieren met een act met verschillende dieren. 4 jaar werkte ze zelf ook in het circus als danseres en in de piste. Toen deze relatie beëindigde ging zij lesgeven aan de dansacademie van Lucia Marthas die toen ook al dansers opleidde voor de TV, o.a. de soundmixshow van Hennie Huisman.
In 1995 werkte zij als zangeres/danseres in het nieuwe Lido bij de show "Madly Amsterdam". Daar ontmoette zij Hans Poortvliet die directeur van het Lido was. Zij kregen een relatie en vrij snel trouwden ze. De toiletdame en de garderobeman van het Lido waren hun getuigen. Jolanda was toen 3 maanden zwanger en ze verhuisden naar Amstelveen.

Zij begon haar werk te missen daar in die nieuwbouwwijk in Amstelveen. Ze ging weer aan het werk. Met het "Singing Menu" werkte ze door heel Nederland. In goed overleg met haar werkgever nam zij dit concept in 2000 over en begon zij haar eigen bedrijf Typisch Jo, later Verrassend Jo. Met o.a.  "Musique  a la carte" (een menukaart met liedjes waar mensen uit kunnen kiezen en wat dan gezongen wordt aan je eigen tafel) en verschillende typetjes, dansen, zingen op events, dansworkshops enz.
In 2003 startte zij met een "Momentje voor een complimentje". Een op maat gemaakt lied werd met veel gevoel, eventueel met een taart en een act opgevoerd voor mensen die een compliment verdienden. Dat was ook het jaar dat Hans de "Nationale Complimentendag" begon in Nederland, een dag die nog steeds ieder jaar plaatsvindt op 1 maart ( nu ook bekend als World Compliment Day).

In 2008 werd er ook in Nederland veel bezuinigd en vooral op entertainment en vergelijkbare uitgaven, maar Verrassend Jo wist het hoofd boven water te houden. De vaste klanten bleven trouw, er werd meer op beurzen gewerkt
 

Eigenlijk wilde Jolanda met haar 50ste stoppen met deze activiteiten maar de tijd vloog en de opdrachten bleven komen. Ze werd 50 en 55 en op haar 57e besloot ze dat het genoeg was geweest. Tegelijkertijd begon ook Hans zich te bezinnen over wat hij verder wilde gaan doen na ruim 20 jaar bij een beroepsvereniging voor Hospitality te hebben gewerkt. 

Spanje had hen altijd al getrokken, de natuur, de warme mensen, de cultuur. Jolanda’s moeder was regelmatig in Calpe. In 2015 besloten zij daarom in de buurt van Calpe op zoek te gaan naar een mogelijke B&B locatie.

Toen kwam alles in een stroomversnelling en ze kochten hun B&B. Met het starten daarvan hebben ze gewacht tot zoon Bob zijn examens had gedaan en op zich zelf kon gaan wonen. In oktober 2016 ontvingen zij de eerste gasten.

Als kind wilde Jolanda verpleegster worden en nog steeds helpt ze graag mensen. Hen verzorgen, verwennen, blij maken en aan het lachen maken dat doet zij het allerliefste. Mensen raken vanuit een oprecht gevoel. Dit kan ze nu voortzetten in hun B&B Buena Idea.

Haar ervaring in Spanje zijn tot nu toe boven verwachting. Zij geniet volop van de prachtige natuur. Het is alsof de tijd hier een beetje heeft stil gestaan. Het is hier gemoedelijk, alles in een rustig tempo. Je kan hier midden op de weg in je auto stoppen om even een praatje te maken zonder dat andere automobilisten meteen beginnen te toeteren.

Ze vindt Nederland nog steeds een fantastisch land, maar wel een land met teveel mensen op een te klein woongebied. Hectiek en haast voeren de boventoon en door het weer zit je vaak binnenshuis.


Dat is hier in Spanje heel anders, hier leef je voornamelijk buiten en de tv en mobiele telefoon zijn hierdoor minder belangrijk. Het enige wat ze, van tijd tot tijd, heel erg mist is haar zoon Bob, ook al realiseert zij zich dat het goed is dat hij nu op zichzelf woont en voor zichzelf moet zorgen.
Kortom: Jolanda en Hans hebben een eerste stap gezet om hun nieuwe droom waar te maken. Ze zijn nu hard aan het werk om van Buena Idea een succes te maken. De laatste woorden van Jolanda zijn: Ik voel me hier thuis!

Voor meer info: https://www.bandb-costa-blanca-jalon.com/




 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten